Høner og ender:

Inne i hønsehuset har vi både danske landhøns og andre flotte rasefugler. Barna blir kjent med hønene, og mange blir raskt trygge nok til å holde dem litt på fanget. Noen ganger er barna med å henter egg, som vi lager mat av i barnehagen - og som er kjempegode å spise! Det hender at hønemor ligger på egg, noe som er veldig spennende for barna å følge med på. Barna får følge hele prosessen- fra hønemor blir observert rugende på egg, til de bittesmå kyllingene kommer ut, og barna får klappe dem forsiktig og holde dem.

De tamme endene som vagger rundt på tunet, har nok de fleste lagt merke til. Disse mates og vannes hver dag av barna i barnehagen.

Noen ganger kan endene virke nærgående og en smule aggressive, men det er i perioder de ligger på egg og forsvarer reiret sitt. Dette er som oftest en periode på våren / sommeren. men som regel går dette veldig bra hvis man i rugeperioden holder litt avstand til endene og andehuset. Endene har sitt eget hus ved "dammen" der den gamle traktoren står. I tillegg har endene sin egen nye flotte innhegning med bur ved parkeringsplassen. Høsten 2014 fikk endene våre flere kull med skjønne små andunger. Disse er nå blitt voksne, og kan stadig ses sammen med de voksne endene rundt omkring. Andepappa er stort sett veldig snill og grei, men passer nok litt ekstra på ungene og damene sine når det er ruge/yngletid.

Minigris:

Vi har 1 liten minigris, "Nøffi ", som har den faste plassen sin i bingen ved stien, som går mot avdeling Stallen. Grisen stelles og mates av barna i samarbeid med personalet. Grisene er veldig glad i mat - og har lyst å spise hele tiden. Et viktig arbeid i grisebingen er også å spa opp bæsjen til grisene. Det er ikke mye "æsj" vi hører fra barna når vi sier vi skal spa møkk - det ser ut til at de tvertimot synes at dette er gode greier!

Marsvin:

Vi har også flere søte marsvin. Disse holdes nå i et fellesbur ved avdeling Ponnyhagen. Antall marsvin varierer noe fra tid til annen som for kaninene. Barna synes det er helt topp å få kose med marsvina som er blitt ganske så tamme.

Vi har opplevd at marsvina får unger, og håper på et nytt lite kull snart...

Ponniene og hestene:

Her på gården er det rundt 20 hester og ponnier i alle størrelser..

Barnas absolutte favoritt er nok snille og tålmodige vesle Maya, en ponni som barnehagen bruker mye til ridning, og til å kose med.

Ellers bruker vi også ponniene Falcon, Golden,Trigger Boy, Wasa og blandingshestene Zara, Blakken med flere.

Barna får delta i noe av arbeidet med hestene / ponniene, som feks: strigling, saling, leiing, og noen ganger mating.

De barna som har gått noen år i Ze-Bra Barnehage, har blitt flinke til å beherske på- og avstigning av hesten, de behersker å ri med og uten sal, de sitter gjerne (med vilje) "feil vei" på hesten, traver, hopper etc. Dette øver vi på for at barna skal bli fortrolige med ridning generelt, og samtidig som det er veldig god balansetrening. Å ri - fremmer trening av flere muskler i rygg og sete som ellers sjelden blir brukt.

Vi har som mål at barna skal få ut å ri ukentlig, men noen ganger (i tilvenningsperioden av nye barn - eller ved sykdom i staben) - får vi ikke alltid tid til dette. Pga sikkerhet trengs det alle voksne til ridning, og vi må jobbe utifra det.

Andre dyr på gården:

Ellers på gården har vi  flere pusekatter. Sesongbetont har vi også villsauer i en egen innhegning (på veien mot skogen). Barna er med på å stelle og mate alle dyra, og føler et ekstra ansvar for dem.

Kaniner har vi hatt i flere år i Ze-Bra - Nå har vi en kanin, "Kasper", som vi selv har avlet frem. Antallet kaniner vil variere fra tid til annen; fra 0 til et større antall.

Dyr vi har mistet:

På en gård er det alltid slik at noen av dyra fra tid til annen blir syke og dør.  Dette at dyr vi er glad i dør - er jo alltid veldig trist, men vi vil bruke tid på å prate med barna om dette i samling, og at små dyr ofte har korte liv, og at døden også er en del av det å ha dyr rundt seg. De aller fleste av dyrene vi har mistet, har dødd av naturlige årsaker, og pga høy alder.  Noen dyr vil jo alltid i tillegg dø av sykdom / smitte som ikke kan kureres. Når dyr på gården dør, er det viktig at barna får lov å komme med sine reaksjoner på det, og at vi voksne er lydhøre.

Dyr som omplasseres:

Noen ganger opplever vi at noen av dyra våre ikke er egnet til å være rundt barn. Det kan være dyr som er aggressive og biter m.m. Disse dyra blir enten omplassert eller avlivet. I 2012 omplasserte vi 2 kaniner: Snehvit og Spretten som begge har fått gode og rolige hjem. Noen dyr takler ikke så godt det stresset det medfører å hele tiden ha så tett kontakt med mange barn.

( 25/08/2015 )

Bildevisning
  Pause - hold muspeker over bildet
Se mer - trykk på bildet